Andrada Roșu

  • Andrada Roșu
  • Absolventă în anul 1998 a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gheorghe Roşu, Andrada Roşu a fost şi bursieră la Graz (Austria) unde a studiat, în perioada 1996-1998 cu soprana Renate Behle, apoi a absolvit cursurile de master ale Academiei din Cluj la clasa prof. univ. Elena Andrieş Moldovan.
    De-a lungul carierei, a colaborat cu Opera Braşov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, Filarmonica Moldova Iași, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Naţională Bucureşti şi a cântat la Budapesta, alături de Orchestra simfonică MAV.
    Repertoriul său îmbină rolurile de soprană dramatică şi cele de mezzosoprană, interpretând, de-a lungul timpului, atât Leonora, cât şi Azucena din Il trovatore (Trubadurul) de Giuseppe Verdi, Contesa din Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart, dar şi Ulrica din Un ballo in maschera (Bal mascat) de Giuseppe Verdi. A fost remarcată adesea pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul Amneris din capodopera verdiană Aida.
    Interpreta abordează, în egală măsură, şi lucrări vocal-simfonice – Requiem- ul de Mozart, Simfonia a IX-a de Beethoven sau Messa da Requiem de Verdi – precum şi creaţia de lied a lui Schumann, Brahms, Spohr, Richard Strauss, Mahler sau de Falla.
    Andrada Roșu a fost prezentă în ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu, în rolul Sfinxului din opera Oedipe.

Leave a Reply