ION BACIU

Ion Baciu

ION BACIU

Dirijorul Ion Baciu s-a născut la 21 iulie 1931, la Brăteiu – Mediaș (în Transilvania). A studiat la Conservatorul din București, cu dirijorul și compozitorul Constantin Silvestri. După terminarea studiilor în 1955 a activat ca dirijor, timp de opt ani, la Filarmonica din Ploiești. Din anul 1962 a devenit dirijor permanent la Filarmonica din Iași, iar din 1968 până în 1986, la plecarea sa din Iași, a fost și director al acestei instituții.

Timp de un sfert de veac, personalitatea lui Ion Baciu s-a identificat cu viața muzicală a Iașului: dirijor și director al Filarmonicii, colaborator la Opera de Stat, profesor și apoi rector (1974-1976) al Academiei de Arte „George Enescu”, nelipsit pe undele postului de Radio Iași, cu vorba ori cu muzica.

Ion Baciu a fost muzician complex, dirijor irezistibil, prezență scenică cuceritoare, cu o putere de influențare ieșită din comun. De la venirea sa la Iași, istoria muzicală a orașului s-a împărțit în: înainte, în timpul și după Ion Baciu!

Ion Baciu a fost unul dintre puținii dirijori care s-au preocupat de nașterea, creșterea și consacrarea unui ansamblu artistic. Datorită lui Ion Baciu, orchestra Iașului și-a schimbat numele în renume.

Cu Baciu, Academia de Arte „George Enescu” și Filarmonica au fost o singură echipă.

De numele lui Ion Baciu se leagă cele mai importante evenimente muzicale ale Filarmonicii: lărgirea spectaculoasă a repertoriului, însușirea celor mai importante stiluri interpretative, nașterea „culorii” timbrale inconfundabile a orchestrei. Toate acestea, pe fondul unei discipline stricte, al unui profesionalism fără compromisuri.

În anul 1986 Ion Baciu a plecat de la Iași la Ploiești și apoi în Suedia.

S-a stins din viață la Ploiești, la 8 noiembrie 1995.