Paul Nadler

 • Paul Nadler
 • Paul Nadler este cunoscut şi apreciat deopotrivă ca dirijor de operă şi de simfonic. El şi-a făcut debutul la Metropolitan Opera din New York, cu Rigoletto şi a continuat cu Bărbierul din Sevilla şi Bal mascat, în acest din urmă spectacol avându-l ca protagonist pe Luciano Pavarotti. În stagiunea 2002-2003 Paul Nadler s-a întors pe scena de la Metropolitan, cu Andrea Chénier de Umberto Giordano, avându-l în rolul principal pe Placido Domingo.
  Activitatea sa artistică include concerte cu Victoria Symphony Orchestra şi spectacole la Orlando Opera. Paul Nadler a fost de asemenea director muzical la Southwest Florida Symphony Orchestra şi fondatorul în 1974, al Orchestrei de cameră din Cinncinati. A dirijat Filarmonicile din Calgary, Tel Aviv, Jerusalem, Hong Kong, Bucureşti, Bangkok, Philippine, Chicago, British Columbia, ş.a. În anii 1988-1991 a fost co-director la Israel Vocal Arts Institute.
  Paul Nadler a apărut pe scena simfonicului ieşean în iunie 1998, la propunerea dirijorului Camil Marinescu. Acea primă colaborare a lăsat o impresie adâncă asupra interpreţilor din orchestră, care şi-au exprimat dorinţa de a crea o relaţie artistică constantă.
  La rândul său, muzicianul american – satisfăcut de receptivitatea, entuziasmul, profesionalismul şi disciplina ansamblului ieşean, a acceptat să facă compromisul material ce-l implică o asemenea colaborare. Aşa se face că Maestrul Paul Nadler a revenit la Iaşi în repetate rânduri, cu acelaşi entuziasm, energie şi tinereţe spirituală. Concertele sale, fără a oferi spectacolul vizual al unui Misha Katz sau chiar Camil Marinescu, aduc de fiecare dată acea profundă valoare interpretativă, distincţie, autenticitate stilistică, excepţional rafinament.
  „Din nou, este o plăcere şi o adevărată onoare să dirijez minunata Filarmonică din Iaşi. Frumuseţea sunetului, paleta coloristică şi modul de reacţie al orchestrei sunt superbe; de asemenea bucuria de a face muzică şi dăruirea sunt foarte rare în lumea muzicală de astăzi. Abia aştept să fac muzică cu o asemenea orchestră; colaborarea noastră a fost o bucurie completă.”
  (Paul Nadler, dirijor SUA, Iaşi, iunie 2000)

Leave a Reply