Martin Fischer-Dieskau

  • Martin Fischer-Dieskau
  • Născut la Berlin în 1954, Martin Fischer-Dieskau este fiul celebrului bariton Dietrich Fischer-Dieskau și al violoncelistei Irmgard Poppen. Astăzi dirijor de mare reputație în întreaga lume, Martin Fischer-Dieskau mărturisește că a simțit pentru prima oară dorința de a conduce o orchestră atunci când, împreună cu fratele său mai mare, a participat, la Deutsche Oper Berlin, la o repetiție cu opera Don Giovanni de Mozart, în care cânta şi tatăl său.
    A studiat vioara, pianul și dirijatul la Hochschule für Musik din Viena, la Hochschule der Künste din Berlin, și la Accademia Chigiana di Siena. A debutat ca dirijor la Berlin, la vârsta de 19 ani și a urmat cursuri de perfecționare cu Franco Ferrara, Seiji Ozawa și Leonard Bernstein.
    A fost laureat al German Music Council în 1976 și 1977, fiind astfel propulsat ca dirijor al unor orchestre de top din Germania.
    În stagiunea 1978-1979 a fost asistentul maestrului Antal Dorati la Orchestra Simfonică din Detroit, iar în 1991 a devenit dirijor principal al Theater Bern din Elveția. A fost invitat să dirijeze în festivalurile de la Helsinki, Drottningholm, Oviedo, Granada și Berlin. A fost director artistic al Youth Festival din Bayreuth, al Canadian KW Symphony, iar în 2001 a inițiat Israeli-Palesinian-German orchestral summit în Tel Aviv. Câțiva ani mai târziu, a fost numit dirijor principal al Taipei Symphony Orchestra pentru stagiunea 2008-2009. La nivel mondial, numărul orchestrelor pe care le-a dirijat se apropie de 100.
    În România, Martin Fischer-Dieskau a dirijat Orchestra Filarmonicii George Enescu, în ianuarie 2013 și în noiembrie 2014.

Leave a Reply