Director general

Bujor Prelipcean

 

Director general al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, între 1984-1988 și apoi din 1999 până în prezent.

Violonistul Bujor Prelipcean și-a făcut studiile mai întâi la Galați, apoi la Conservatorul „George Enescu” din Iași. Înzestrat cu talent de excepție și cu o enormă putere de muncă, Bujor Prelipcean este considerat una dintre cele mai marcante personalități muzicale ale României.

După absolvirea cursurilor universitare (șef de promoție, 1972) a devenit cadru didactic la catedra de interpretare a Conservatorului „George Enescu” din Iași.

Încă din anii studenției, Bujor Prelipcean a manifestat o pasiune evidentă pentru activitatea solistică, concomitent cu cea camerală, participând la numeroase recitaluri și concerte ca solist în țară și străinătate.

În primăvara anului 1973 fondează Cvartetul de coarde Voces, cu care a participat la numeroase cursuri în țară și străinătate, sub îndrumarea maeștrilor: Wilhelm Georg Berger, Friederich von Hausegger, Uzi Wiesel, Vilmos Tatray, Amedeo Baldovino și a membrilor Cvartetului Amadeus. Astăzi, Voces este cel mai longeviv și valoros cvartet de coarde din istoria muzicală a României.

Din anul 1980, Cvartetul Voces a devenit ansamblu subvenționat de statul român, iar din anul 1990 este Cvartetul Național al Societății Române de Radiodifuziune din București.

În fruntea Cvartetului Voces, dar și în afara activității camerale, Bujor Prelipcean a susținut nenumărate pagini solistice de mare dificultate tehnică și interpretativă, ce i-au confirmat calitatea de artist autentic.

În prezent, Bujor Prelipcean este manager al Filarmonicii ieșene și concomitent profesor universitar dr. la Universitatea de Arte „ George Enescu” din Iași, profesor de onoare la Academia de Muzică „Gh.  Dima” din Cluj-Napoca și la Academia de Muzică din Würzburg, Germania.

Distincții (selecție):

  • Cetățean de Onoare al Municipiului Iași,
  • Diplomă de Onoare a Festivalului Internațional „George Enescu” București, 1998
  • Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii românești în țară și peste hotare.